Pole trapezu:
| 10+6 | ||
P= | *4=32 | |
| 2 |
| h1 | 10 | 5 | |||
= | = | ||||
| h2 | 6 | 3 |
| 5 | ||
h1= | h2 | |
| 3 |
| 5 | |
h2+h2=4 | |
| 3 |
| 8 | |
h2=4 | |
| 3 |
| 3 | ||
h2= | cm | |
| 2 |
| 5 | ||
h1= | cm | |
| 2 |
| 1 | 5 | 25 | ||||
PABP= | *10* | = | =12,5cm2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 3 | 9 | ||||
PCDP= | *6* | = | =4,5cm2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 32−(12,5+4,5) | 15 | |||
PAPD=PBCP= | = | =7,5cm2 | ||
| 2 | 2 |
| 10+6 | 10 | 5 | ||||
Ptr= | *4=8*4=32 skala podobieństwa trójkątów ABS i DCS k= | = | ||||
| 2 | 6 | 3 |
| 64 | 9 | |||
Ptr= (k+1)2*P2 ⇒ | *P2= 32 ⇒ P2= | =4,5 [cm2] | ||
| 9 | 2 |
| 25 | ||
P1=k2*P2 = | = 12,5 [cm2] | |
| 2 |
| 15 | ||
P3=P4=k*P2= | = 7,5 [cm2] | |
| 2 |