Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
adaś67: Witam mam problem z następującym zadaniem.
Należy wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji:
f(x,y)=(x−2y)e−(x2+y2).
Otóż dochodzę do układu równań:
1+2y(x−2y)=0
1−2x(x−2y)=0
i kompletnie nie wiem jak to rozgryźć.
13 maj 00:54
Bogdan:
Odnoszę się wyłącznie do układu równań, nie wyznaczałem pochodnych funkcji.
(1) 1 + 2y(x − 2y) = 0
| | 1 | |
(2) 1 − 2x(x − 2y) = 0 ⇒ x − 2y = |
| |
| | 2x | |
| | 2y | | y | |
(1) 1 + |
| = 0 ⇒ |
| = −1 ⇒ y = −x i x≠0 |
| | 2x | | x | |
... dalej sobie poradzisz
13 maj 11:22