Trzy pierwsze wyrazy ze wzoru Taylora.
thomson: czy mógłby ktoś to rozwiązać bardzo proszę: Napisać trzy pierwsze wyrazy wzoru Taylora dla
funkcji f(x)= x / 2x+1 ?
12 maj 23:15
asdf:
| | x | | 2x+1 − 2x | | 1 | |
( |
| )' = |
| = |
| = (2x+1)−1 |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
f'' = ((2x+1)
−1)' = −1(2x+1)
2x+1 * 2 = −2(2x+1)
−2
f''' = ( −2(2x+1)
−2 ) ' = −2* (−2)(2x+1)
−3 * 2 = 8(2x+1)
−3
i jak chcesz to sobie wywnioskuj wzór na n−tą pochodną (ale o to juz Cie nie proszą w zadaniu).
przypomne od razu szereg Taylora z resztą n:
| | f'(x) | | f''(x) | | f'''(x) | |
Pn(x) = f(x) + |
| (x−x0) + |
| (x−x0)2 + |
| (x−x0)3 + |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
| | fn−1(x) | | fn(c) | |
+ |
| (x−x0)n−1 + Rn, gdzie Rn = |
| (x−x0)n |
| | (n−1)! | | n! | |
12 maj 23:24
thomson: Dziękuję bardzo
12 maj 23:26
asdf: źle to mam, zaraz poprawie
12 maj 23:27
thomson: aha no spoczko
12 maj 23:27
asdf: f'(x) = (2x+ 1)−2
f''(x) = (−2) * 21(2x+1)−3
f'''(x) = (−2)(−3)*22(2x+1)−4
to są te co potrzebujesz, a tu masz kolejne:
f(4)(x) = (−2)(−3)(−4)23(2x+1)−5
f(5)(x) = (−2)(−3)(−4)(−5)24(2x+1)−6
itd... zaraz Ci napisze wzór na n−tą pochodną.
12 maj 23:36
asdf: prosze:
| | (−1)n−1 * n! * 2n−1 | |
f(n)(x) = |
| |
| | (2x+1)n+1 | |
czerwone − to wykładnik.
12 maj 23:38
thomson: dzięki wielkie!
12 maj 23:40