geometria
Kun: Jedna z podstaw trapezu rownoramiennego opisanego na okregu ma dlugosc 8 a ramie trapezu ma 5.
oblicz promien okregu oraz pole trapezu.
Wszyło mi : Pt= 20 Po=4pi sprawdzi ktos ?
12 maj 22:58
Bogdan:
Dobrze, ale chętnie zobaczyłbym Twoje rozwiązanie
12 maj 23:11
Klara:
12 maj 23:14
Kun: 10=8+x
2=x
x= gorna podstawa
tak wiec dzielac dolna dostajemy 3|2|3
teraz z pitagorasa
32+x2=52
x=4
p=20
r=2
12 maj 23:15
Ajtek:
Kun, nie używaj dwa razy tej samej zmiennej do oznaczania różnych długości. Pierwszy raz
oznaczasz przez x dł. drugiej podstawy, a zachwile używasz x jako wysokości. To jest
wielbłąd

Dobry wieczór
Klara,
Bogdan.
Klara, będziesz bardzo zła, jak będę pisał
Klar'n'Ecik?
12 maj 23:20
Bogdan:
coś niejasny i z błędami jest zapis rozwiązania, podajesz, że x = 2 i x = 4, popraw zapisy
12 maj 23:22
Klara:
Hehe ładnie ... instrumencik muzyczny

Pozdrawiam
12 maj 23:23
Kun: W romb o boku długości 2cm i kącie ostrym 60o wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
mam jeszcze pytanie do tego zadania.
z własnosci trojkata 30,60,90 widze ,ze 2 = 2a
wiec a = 1
r = 1/2
Po= 1/4 pi dlaczego to nie chce wyjsc

?
12 maj 23:23
Bogdan:
Dobry wieczór
Klaro i
Ajtek
12 maj 23:24
Ajtek:
Jes, jes, jes

Pozdrawiam również

.
12 maj 23:24
Bogdan:

Pole rombu P = 2
2*sin60
o i P = 2*2r
12 maj 23:32
Kun: Tak wiem ale dlaczego z własności nie wychodzi ?
12 maj 23:33
Bogdan:
a co oznaczyłeś literką a podając a = 1?
12 maj 23:36
Kun: a to wysokosc rombu czyli srednica okręgu
12 maj 23:37
Bogdan:
O którym trójkącie 30, 60, 90 mówisz? Narysuj swój rysunek i oznacz go
12 maj 23:39
Kun:

o tym
12 maj 23:44
Bogdan:
| | 1 | |
x = |
| *2 = 1, h = x√3 = √3 |
| | 2 | |
12 maj 23:49
Kun: Zbyt późna godzina i taki głupi błąd czyli da się

dzięki wielkie
12 maj 23:52
Bogdan:
12 maj 23:53