Funkcje trygonometryczne
Magda: Wykaż, że jeśli α należy do (90 stopni, 180 stopni) i 3cos2α=sin2α to α=120 stopni
12 maj 22:25
ZKS:
3cos
2(x) = sin
2(x)
3cos
2(x) = 1 − cos
2(x)
4cos
2(x) = 1
| | 1 | | 1 | |
cos(x) = ± |
| ∧ x ∊ (90o ; 180o) ⇒ cos(x) = − |
| ⇒ x = 120o. |
| | 2 | | 2 | |
12 maj 23:44
Gustlik: Równania typu asinx=bcosx najszybciej rozwiązać metodą tangensa.
3cos
2x=sin
x /:cos
2x
3=tg
2x /
√
tgx=
√3 odrzucam, bo w II ćwiartce tgx jest ujemny,
lub tgx=−
√3 ⇒ x=−60
o+180
o(II cwiartka

!)=120
o cnd.
13 maj 00:16