Funkcja
bezendu:
| | x−1 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| przekształcone w symetrii względem prostej x=−1 i otrzymano |
| | x+1 | |
wykres funkcji g. Wyznacz wzór funkcji g
przesunięcie o wektor u[1,0]
teraz przesunięcie o wektor −u [−1,0]
| x−1 | | x−1 | | x+1−2 | | −2 | |
| = |
| = |
| =1− |
| |
| x−1+2 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
ok ?
12 maj 22:13
asdf: dobrze
12 maj 22:29
12 maj 22:30
bezendu: ok dzięki ale chyba jeszcze powinno być względem osi OY ?
12 maj 22:30
asdf: względem osi OY ⇔ względem x = 0
12 maj 22:32
Kostek: asdf chyba nie do końca mi się to podoba
najpierw masz o wektor u [1,0]
teraz względem osi OY czyli f(−x)
i teraz dopiero o wektor −u[−1,0]
12 maj 23:03
asdf: @Kostek
z wyniku wnioskowalem, ze ma dobrze, ale masz racje
12 maj 23:05
Kostek:
12 maj 23:09
Mila:

Niech P '(x',y') będzie obrazem punktu P(x,y) względem prostej x=−1
S=(−1,y) jest środkiem odcinka PP'
| | x'+x | |
−1= |
| ⇔−2=x'+x⇔x'=−2−x oraz x=−2−x' |
| | 2 | |
y'=y
| | x'+3 | |
y'= |
| opuszczamy znaczki ' |
| | x'+1 | |
W nowym wątku narysuję.
12 maj 23:25
Mila:

W poprzednim wątku wyprowadziłam Ci wzór na takie przekształcenie
symetria względem prostej x=m
x'=2m−x
y'=y
12 maj 23:31
bezendu: Dziękuje ślicznie a przekształcenie @Kostka jest nie dobre ?
12 maj 23:32
12 maj 23:36
bezendu: Mila możesz mi wytłumaczyć pierwszą linijkę ?
12 maj 23:37
Mila: Ja podałam ogólny sposób.
Sposób Kostka dobry. Nie widziałam, że to zrobił, a zauważyłam błąd w Twoim rozwiązaniu.
12 maj 23:38
Mila: Nie wiem który zapis, najlepiej skopiuj.
12 maj 23:40
12 maj 23:45
Mila: S=(−1,y) to środek odcinka PP'
P=(x,y) , P'=(x',y')
| | y'+y | |
ys= |
| wzory na współrzędne środka odcinka |
| | 2 | |
za x
s podstawiłam −1
12 maj 23:59
Mila: Dobranoc
13 maj 00:00
bezendu: Dobranoc i jeszcze raz dziękuje
13 maj 00:11