oblicz pole sześciokąta foremnego opisanego na okręgu o promieniu 2
Kun: Witam nie mam odpowiedzi a chce wiedziec czy dobrze to zrobilem. Wyszedł mi wynik 4√3
12 maj 22:03
Klara:
P= 8√3
12 maj 22:14
Mila:

h
Δ=r=2
4=a
√3 /*
√3
4
√3=3a
| | 1 | | 1 | | 4√3 | | 4√3 | |
PΔ= |
| *a*h= |
| * |
| *2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 4√3 | |
Psześciokata=6* |
| =8√3 |
| | 3 | |
12 maj 22:17
Kun: Jak to ?
wyliczyłem ,że a=2√33
wiec pole trojkata = 2√36 * 2 = 2√33
2√33*6=4√3
12 maj 22:18
Kun: Czy nie mogę w tym wypadku wyliczyć a z własności trójkąta ? wtedy 2=a√3
12 maj 22:19
12 maj 22:22
Mila:

II sposób obliczenia a:
3a
2=16
12 maj 22:26