Jak obliczyć sin kąta mając jego cos?
Magda: W trójkącie prostokątnym a,b oznaczają długości przyprostokątnych, c jest długością
przeciwprostokątnej, α oznacza miarę kąta leżącego naprzeciw przyprostokątnej długości a.
Wiedząc, że cosα= √53, oblicz:
a) sinα
b) wartość wyrażenia a22b2+c2
12 maj 20:35
irena_1:
a)
| | √5 | | 5 | | 4 | |
sin2α=1−( |
| )2=1− |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
b)
| a2 | | 4 | | 5 | | 4 | | 19 | |
| =( |
| c2):(2* |
| c2+c2)=( |
| c2):( |
| c2)= |
| 2b2+c2 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
13 maj 09:05
Klara:

x>0 x
2= 3
2−(
√5)
2
x
2=4 ⇒ x=2
| | 22 | | 4 | | 4 | |
b) W= |
| = |
| = |
| |
| | 2*(√5)2+32 | | 2*5+9 | | 19 | |
13 maj 11:34
Klara:
Jeszcze oznaczenia długości boków :
a=2, b=√5, c=3
13 maj 11:36