;)
falcon : x2 + 18x +81 kreska ułamkowa,na dole |x| − 9
mógłby ktoś wyznaczyć dziedzinę i miejsce zerowe ?
dziękuję.
12 maj 20:25
falcon : tam jest x kwadrat.
12 maj 20:26
Zegaron: pomagam
12 maj 20:27
Kostek:
|x|≠3
x≠3 i x≠−3
x
2+18x+81=0
(x+9)
2=0
x=−9
12 maj 20:29
Zegaron: (x+9)
2=0
x=−9 − miejsce zerowe
D: |x|−9=0 ⇒x−9≠0 x≠9 lub −x−9≠0 ⇒x=−9 D: R−{−9,9}
12 maj 20:32
falcon : skąd ta trójka ?
12 maj 20:32
falcon : ok,dzięki wielkie !

aż uśmiech się pojawia,jeszcze raz dzięki.
12 maj 20:33
Zegaron: a tam powinno być −9 i 9 , anie −3 i 3 gościu
12 maj 20:35
Kostek: a no tak z pośpiechu
jeszcze raz
|x|≠9
x≠9 i x≠−9
miejsce zerowe x
2+18x+81=0
(x+9)
2=0
x=−9 ⊄D więc miejsca zerowego nie ma
12 maj 20:36
Kostek: Gościu ale zobacz na dziedzinę tej funkcji

szybko pisałem i się pomyliłem ale i tak Twoje
rozwiązanie MZ jest złe...
12 maj 20:37
falcon : właśnie miałem pisać o dziedzinie.
12 maj 20:38