Trapez równoramienny opisany na okręgu.
Paweł: Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równe 72√3. Oblicz długości podstaw
tego trapezu, wiedząc, że jego ramię jest nachylone do podstawy pod kątem 60*.
12 maj 20:01
Mila:

a+b=2c, h=2R
144=c
2
c=12
EB=6
a+b=2c
2b+2*EB=2*12
2b+2*6=24
2b=12
b=6
a=b+2*6=18
odp.
a=18
b=6
12 maj 21:09
Paweł: Nie rozumiem trzeciej linijki, mogłabyś jakoś dokładniej wyjaśnić?
12 maj 21:39
Mila: W ΔCEB kąty mają miary: 60,30,90 czyli połowa Δ równobocznego o boku c.
(CE jest osią symetrii Δ równobocznego o boku c)
12 maj 21:50
Mila:

ΔCDB jest połową ΔABC
12 maj 21:56
Klara:
12 maj 21:58
Klara:
12 maj 21:59