Przeprowadzenie prostego dowodu dotyczącego środkowej w trójkącie prostokątnym
dziabaducha12: Udowodnij, że jeżeli środkowa trójkąta równa się połowie boku, do którego została poprowadzona,
to trójkąt jest prostokątny
12 maj 20:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
środkowa dzieli kąt (z którego jest poprowadzona) na połowę
to należy wyciągnąć odpowiednie wnioski:
| | środkowa | | środkowa | |
ctgα = |
| = |
| |
| | lewa strona podstawy | | prawa strona podstawy | |
stąd wniosek −> środkowa dzieli podstawę na pół oraz jej długość = 0,5*podstawa (na którą pada)
...
tgα = 1 −> α = 45
o
czyli kąt który podzieliła ów środkowa jest kątem prostym.
c.n.w.
12 maj 20:05
Klara:
12 maj 20:44
irena_1:
Można też tak:
O− środek boku AB trójkąta ABC.
|OA|=|OB|=|OC|,
czyli punkt O jest równo odległy od wszystkich wierzchołków trójkąta ABC.
Punkt O jest więc środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Ponieważ punkt O to środek boku AB, więc kąt ABC− kąt wpisany w okrąg− jest oparty na średnicy
okręgu. Jest więc kątem prostym.
Wniosek− trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym.
13 maj 09:12