.
kama: jednym z rozwiazan rownania 3x
3 + ax
2 + bx + 12 = 0, gdzie a i b sa liczbami calkowitymi,
jest liczba 1 +
√3 . Znajdz a i b
Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje
12 maj 19:37
Kama:
12 maj 19:45
Klara:
Pierwiastkami równania o współczynnikach całkowitych są:
x
1= 1+
√3 , x
2= 1−
√3 , x
3
ze wzorów Viete
'a dla równania: ax
3+bx
2+cx+d=0
| | −b | | −a | | −a | | −a−6 | |
x1+x2+x3= |
| ⇒ 1+√3+1−√3+x3= |
| ⇒ x3= |
| −2= |
| |
| | a | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | −d | | −a−6 | |
x1*x2*x3= |
| = −4 ⇒ x3=2 , to 2= |
| ⇒ a=−12 |
| | a | | 3 | |
z f(2)=0 policzysz b=.............. =
6
12 maj 19:57
Bogdan:
albo:
(1 + √3)3 = 10 + 6√3, (1 + √3)2 = 4 + 2√3
3(10 + 6√3) + a(4 + 2√3) + b(1 + √3) + 12 = 0
30 + 18√3 + 4a + 2a√3 + b + b√3 + 12 = 0
4a + b + (2a + b)√3 = −42 − 18√3
Po rozwiązaniu układ równań: 4a + b = −42 i 2a + b = −18 otrzymamy: a = −12, b = 6
12 maj 20:07