matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria.
hania:
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, więdząc, że α∊(0
o
,90
o
) oraz:
5
a) sinα=
13
15
b) cosα=
17
3
c) tgα=
4
d) ctgα=3 Proszę o rozwiązanie jednego z przykładów, bo potrzebuje wzoru.
[zmęczona matmą Hania]
12 maj 19:24
Bogdan:
5
12
5
x =
√
13
2
− 5
2
= 12, sinα =
, cosα =
, tgα =
13
13
12
12 maj 19:37
Klara:
Z tw. Pitagorasa policz długości "czerwonych " odcinków
12
3
12
a) cosα=
, tgα=
, ctgα=
13
12
5
reszta podobnie.......
12 maj 19:40