ROZWIĘZYWANIE RÓWNAŃ
a DAM: Nie wiem co dalej z tym zrobić bo w zadaniu mam podane żeby wylicz a która jest jedną ze
współrzędnych punktu X(a,b):
| | |x + 2| | | x − 7 | |
a = |
| −3 |
| + 5 |
| | x + 2 | | |x − 7| | |
Wychodzą mi 3 liczby dla 3 przedziałów i nie wiem co mam zrobić z tym dalej

1) x = 7 gdy x∊(−
∞,−2)
2) x = 9 gdy x∊<−2,7)
3) x = 3 gdy x∊ <7,+
∞)
12 maj 17:43
Mila:

D:
x≠−2 i x≠7
a=7 dla x∊(−
∞,−2)
lub
a=9 dla x∊(−2,7)
lub
a=3 dla x∊(7,
∞)
12 maj 17:55
THIRTEEN [13]: No widzisz a ja mam zanlęźć jedną liczbe a nie 3
12 maj 18:03
a DAM: No widzisz tam chodzi o współrzędna a
12 maj 18:06
Mila: Czy masz jakieś ograniczenia dotyczące punktu X(a,b)?
Skąd ten wzór na a?
12 maj 18:34
olkaq: Miałem tylko podane
| | √x2 + 4x + 4 | | x − 7 | |
a = |
| − 3 |
| − 5√6 − 2√5 + 5√5 |
| | x + 2 | | √x2 −14x + 49 | |
12 maj 18:42
a DAM: Ja też to mamy to samo zadanie. Czyżbyś my się znali
12 maj 18:43
-||-||-||-||-||-||-: Czy ma ktoś może pomysł jak by można to zadanie rozwięzać
12 maj 19:08
Mila: Jaki warunek na b?
12 maj 19:13
a DAM: b=2
12 maj 19:14
Bogdan:
| | √(x + 2)2 | | x − 7 | |
... = |
| − 3* |
| − 5√(√5 − 1)2 + 5√5 = |
| | x + 2 | | √(x − 7)2 | |
| | |x + 2| | | x − 7 | |
= |
| − 3* |
| − 5|√5 − 1| + 5√5 |
| | x + 2 | | |x − 7| | |
Dla x∊(−
∞, −2): a = −1 − 3*(−1) − 5
√5 + 5 + 5
√5 = 7
Dla x∊(−2, 7): a = 1 − 3*(−1) − 5
√5 + 5 + 5
√5 = 9
Dla x∊(7, +
∞): a = 1 − 3*1 − 5
√5 + 5 + 5
√5 = 3
Ilustrację rozwiązania pokazała
Mila
12 maj 19:33