oblicz kąty utworzone przez dwusieczne kątów zewnętrznych i wewnętrznych
Gabriela: W trójkącie ABC dane są kąty wewnętrzne A = 30
o i B=40
o . Oblicz miarę kąta:
a) między dwusiecznymi kątów zewnętrznych, utworzonych przy wierzchołkach A i B.
b) między dwusieczną kąta wenętrznego A i dwusieczną kąta zewnętrznego przy wierzchołku B.
c) między prostymi zawierającymi wysokości opuszczone z wierzchołka A i z wierzchołka B.
d) między prostą zawierającą wysokość poprowadzoną z wierzchołka B i dwusieczną kąta
zewnętrznego przy wierzchołku A.
Próbowałam to jakoś rozwiązać ale zawsze wychodzi mi to jakoś inaczej, w internecie są
odpowiedzi ale zależy mi na zrozumieniu tego zadania więc prosiłabym przede wszystkim o
rysunki bo jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić dlaczego wychodzi tak, a nie inaczej. Z
góry dziękuję za pomoc !
Mila:

α=40
β=30
γ=110
a)180−30=150; 150:2=75
180−40=140; 140:2=70
δ=180−(75+70)=180−145=35 nie zmieścił się cały rysunek, masz przedłużyć w dół dwusieczną
d
a i d
B
dalej chyba poradzisz sobie?