Trójkąt
Basia: Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest 2 pierwiastki z 3. Oblicz pole i
długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Prosze o pomoc
12 maj 17:38
Kaja: niech h−wysokość tego trójkąta. wówczas promień r okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy
23h. czyli
23h=2
√3. zatem h=3
√3.
| | a√3 | |
niech a−bok tego trójkąta. wtedy h= |
| . stąd a=6 |
| | 2 | |
R−dł. promienia wpisanego w ten trójkąt
R=
13h=
√3
12 maj 17:44
Bogdan:
Po co a? i h?
Jeśli R = 2√3 to r = √3 i pole koła (nie okręgu) P = 3π
12 maj 17:49
Bogdan:
r − długość promienia okręgu wpisanego, R − długość promienia okręgu opisanego
12 maj 17:50
Kaja: Bogdan pomyliłam sobie z polem trójkąta. tak to jest jak się robi zadanie szybko...
a h to po to by policzyć dł. promienia okręgu wpisanego
12 maj 17:53
Bogdan:
| | 1 | |
ale h jest tu niepotrzebne, bo jeśli jest R, to r = |
| R  |
| | 2 | |
12 maj 17:58
Basia: Czyli to rozwiązanie jest błędne?
12 maj 17:58
Bogdan:
Podałem rozwiązanie (wpis z godz. 17:49)
12 maj 17:59
Kaja: Bogdan jesli ktoś o tym wiem to oczywiście. ja po prostu pamiętam, że promień okręgu wpisanego
| | 1 | | 2 | |
w trójkąt równoboczny jest równy |
| wysokości, a opisanego |
| wysokości. I to jest |
| | 3 | | 3 | |
również poprawnie
12 maj 18:01
Kaja: Basiu długość promienia wpisanego jest dobrze policzona u mnie, tylko pole miało byc nie
trójkąta tylko koła, więc pole ma byc tak jak u Bogdana.
12 maj 18:02
Bogdan:
| | 2 | | 1 | |
Jeśli R = |
| h i r = |
| h to widać, że R = 2r |
| | 3 | | 3 | |
12 maj 18:04
Basia: Ok ok dzięki
12 maj 18:04
Kaja: no zgadzam się z Tobą Bogdanie, ale ja napisałam jak ja to pamiętam. W razie potrzeby potrafię
sobie takie rzeczy wyprowadzić.
12 maj 18:05