Oblicz Symbol Newtona
olkaq: Czy potrafi mi ktoś pomóc przy rozwiązaniu takiego symbolu Newtona:
Na podstawie twierdzenia o symbolu Newtona to możemy też zapisać jako:
12 maj 17:17
loitzl9006:
| | | | n! | |
korzystając z tego, że | = |
| można napisać równanie inaczej: |
| | | k!(n−k)! | |
w sumie to na tym etapie można już zgadnąć rozwiązanie.
12 maj 17:23
Kaja: | (n+2)! | | (n+2)! | |
| + |
| =15 |
| 2!*n! | | 1!*(n+1)! | |
| (n+2)(n+1)n! | | (n+2)(n+1)! | |
| + |
| =15 |
| 2*n! | | (n+1)! | |
(n+2)(n+1)+2n+4=30
spróbuj dalej sam rozwiązać
12 maj 17:26
olkaq: czyli:
| | √31 − 5 | | − √31 − 5 | |
n = |
| ⋁ n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 maj 17:26
loitzl9006:
źle jest. n ma być liczbą naturalną − pomnóż moje równanie razy 2 obustronnie a otrzymasz
(n+2)(n+3)=30
zobacz że po lewej masz iloczyn dwóch liczb, z której druga jest o 1 większa od pierwszej.
A z tabliczki mnożenia wynika, że 5*6=30, więc n = .... ?
12 maj 17:28
olkaq: WRÓĆ TO NIE TAK
12 maj 17:28
olkaq: N = 3
12 maj 17:29
Kaja: tak n=3
12 maj 17:29
olkaq: OK DZIĘKI
12 maj 17:32