matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
human:
Ile wyrazów ciągu a n= (n+15)/n jest liczbami całkowitymi?
12 maj 17:01
Kaja:
n+15
15
a
n
=
=1+
n
n
wyrazy będą całkowite wtedy gdy n będzie dzieliło 15 czyli dla n∊{1,3,5,15} więc są 4 wyrazy które są liczba mi całkowitymi
12 maj 17:03