Określ liczbę punktów wspólnych okręgu x2+y2+4y=m oraz prostej y=
x+3 w zależności od
2
parametru m.
12 maj 16:55
asia:
22 paź 22:41
Mila:
I sposób:
1
y=
x+3 /*2
2
2y=x+6
k: x−2y+6=0
x2+(y+2)2−4=m
x2+(y+2)2=m+4
m+4>0, r2=m+4
S=(0,−2)
Odległość prostej od środka okręgu:
|02−2*(−2)+6|
10
10√5
d(k,S)=
=
=
√1+4
√5
5
d(k,S)=2√5
r=√m+4
dla m>−4
1) √m+4=2√5 jeden punkt wspólny − prosta styczna do okręgu⇔m=21
2) √m+4<2√5 i m>−4 dwa punkty wspólne ⇔ −4<m<21
3) √m+4>2√5 brak punktów wspólnych⇔m>21
II sposób
x2+(y+2)2=m+4, m+4>0
x=2y−6
(2y−6)2+(y+2)2=m+4
Δ=0 jedno rozwiązanie
Δ>0 dwa rozwiązania
Δ<0 brak rozwiązań