Ciągi
Agaa: Szósty wyraz ciągu arytrymetycznego jest równy 0, wówczas wyrażenie a
1+a
2+a
3+...+a
11 jest:
A. liczbą dodatnią
B. liczbą ujemną
C. zerem
D. większą od 5
Nie rozumiem jak do tego się zabrać
12 maj 16:20
Bogdan:
suma n kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego = n * (mediana ciągu)
12 maj 16:22
Bogdan:
w tym przypadku mediana = 0
12 maj 16:22
Agaa: dlaczego?
12 maj 16:24
Trivial:
| | a1 | |
a6 = a1 + (6−1)*r = a1 + 5r = 0 → r = − |
| |
| | 5 | |
| | 10*11 | |
a1 + a2 + ... + a11 = 11*a1 + r*(0+1+2+...+10) = 11*a1 + r* |
| = |
| | 2 | |
= 11*a
1 − 11a
1 = 0.
12 maj 16:24
Agaa: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah, już wiem

dziękuję!
12 maj 16:25
Bogdan:
Na "chłopski rozum"
a1 = 0 − 5r
a2 = 0 − 4r
a3 = 0 − 3r
a4 = 0 − 2r
a5 = 0 − r
a6 = 0
a7 = 0 + r
a8 = 0 + 2r
a9 = 0 + 3r
a10 = 0 + 4r
a11 = 0 + 5r
+ −−−−−−−−−−−−
Sn = 11*0 = 0
12 maj 17:57