Planimetria, trójkąt wpisany w okrąg.
math: Pole trójkąta równoramiennego, wpisanego w koło o promieniu r =2, jest równe P = 3√3. Oblicz
długość wysokości tego trójkąta.
12 maj 15:27
pigor: ..., np. tak : niech
h=? − szukana wysokość, to z warunków zadania
12*2 √22−(h−2)2* h = 3√3 ⇒
√4−h2+4h−4* h = 3
√3 ⇒
⇒
√−h2+4h*h = 3
√3 /
2 i −h(h−4) >0 ⇔ −h(h−4)h
2 = 9*3 i
0<h<4 ⇒
⇒ h
4−4h
3+27= 0 ⇔ h
4−3h
3−h
3+27= 0 ⇔ h
3(h−3)−(h−3)(h
2+3h+9)= 0 ⇔
⇔ (h−3)(h
3−h
2−3h−9)= 0 ⇔
h=3 lub h
3−h
2−3h−9= 0 ⇒ h
3−3h
2+2h
2−6h+3h−9= 0 ⇔
⇔ h
2(h−3)+2h(h−3)+3(h−3)= 0 ⇔ (h−3)( h
2+2h+3)= ⇔ h=3 i Δ<0 i 0<h<4 ⇒
⇒
h=3 − szukana długość wysokości trójkąta . ...
12 maj 16:09