Działania na zbiorach
olkaq: Znajdz najmniejszą liczbę należącą do zbioru (B − A) ∩ W gdzie:
| | √2 | |
A= (−∞,2) B=<log2 |
| ,10> |
| | 2 | |
12 maj 15:23
Bogdan:
| | √2 | |
oblicz log2 |
| i podaj wynik |
| | 2 | |
12 maj 15:26
Bogdan:
i sprecyzuj oznaczenie W
12 maj 15:28
olkaq: W − liczby wymierne a ten logarytm równa się chyba −12
12 maj 15:30
THIRTEEN [13]: B/A ⇒<2,10>
<2,10> ∩ W ⇒2
12 maj 15:31
12 maj 15:32
THIRTEEN [13]: Proszę o sprawdzenie
12 maj 15:32
Bogdan:
Ostrożnie z oznaczeniami, B / A to nie to samo, co B \ A.
Różnicę oznaczamy B \ A albo B − A
12 maj 15:38
Bogdan:
Liczb wymiernych w przedziale <2, 10> jest nieskończenie wiele
12 maj 15:40
12 maj 15:40
olkaq: To ja mam jeszcze takie jedno zadanko:
Znajdz najmniejszą liczbe należącą do zbioru: A = { x∊C : ||x − 2| − 9|<5 }
12 maj 15:52
olkaq: Mi wyszło że to ma być <−12,2)∪(6,12)
Czyli wychodzi na to że szukaną liczbą jest −12
12 maj 15:57
THIRTEEN [13]: JEŚLI DOBRZE ROZPISAŁAS MODUŁY TO TAK JEST
12 maj 15:58
THIRTEEN [13]: Bogdan ale najmniejszą liczbą wymierną z przedziału od <2,10> jest 2
12 maj 16:00
Bogdan:
Tak nie jest, bo rozwiązaniem jest przedział (−12, −2)∪(6, 16)
12 maj 16:02
Janek191:
I I x − 2 I − 9 I < 5
I x − 2 I − 9 > − 5 ∧ I x − 2 I − 9 < 5
I x − 2 I > 4 ∧ I x − 2 I < 14
[ x − 2 < − 4 ∨ x − 2 > 4 ] ∧ [ x − 2 > − 14 ∧ x − 2 < 14 ]
[ x < − 2 ∨ x > 6 ] ∧ [ x > − 12 ∧ x < 16 ]
x ∊ ( − 12; − 2) ∪ ( 6; 16 )
i x ∊ C − całkowitych, więc
Odp. { − 11,−10,−9,−8,−7,−6,−5,−4,−3, 7,8,9,10,11,12,13,14,15}
==================================================
12 maj 16:05
olkaq: A jak ty to rozpisywałeś
12 maj 16:05
Bogdan:
Oczywiście, że najmniejszą liczbą wymierną z przedziału <2, 10> jest 2, wspomniałem jedynie,
że liczb wymiernych jest nieskończenie wiele w tym przedziale
12 maj 16:06
Janek191:
Najmniejsza liczba ∊ A, to − 11
===========================
12 maj 16:07
olkaq: Aha czyli szukaną liczbą jest −11
12 maj 16:07
olkaq: potrzebuję jeszcze rozwiązać takie równanie z symbolem Newtona
n + 2 + n + 2 = 15
n n + 1
12 maj 16:11
12 maj 16:13
olkaq: TAK
12 maj 16:13
Janek191:
| ( n + 2) ! | | ( n + 2) ! | |
| + |
| = 15 |
| n ! *( n + 2 −n) ! | | ( n + 1) ! *( n + 2 − n − 1) ! | |
| ( n + 2 ) ! | | ( n + 2 ) ! | |
| + |
| = 15 |
| 2 n ! | | ( n + 1) ! | |
| n ! * ( n + 1)*( n + 2) | | ( n + 1) ! *( n + 2) | |
| + |
| = 15 |
| 2 n ! | | ( n + 1 ) ! | |
| ( n + 1)*( n + 2) | |
| + n + 2 = 15 |
| 2 | |
| | n2 + 2 n + n + 2 | | 2 n | |
|
| + |
| = 13 |
| | 2 | | 2 | |
n
2 + 5 n + 2 = 26
n
2 + 5 n − 24 = 0
Δ = 5
2 − 4*1*( −24) = 25 + 96 = 121
√Δ = 11
===================
12 maj 16:29
olkaq: 
dla ciebie
12 maj 16:47
THIRTEEN [13]: Eee panowie tu można zkożystać z twierdzenia żeby było łatwiej:
I będzie łatwiej
12 maj 16:50
THIRTEEN [13]: Po co tu pchać deltę (Δ) skoro mozna to zrobić prościej
12 maj 17:05
12 maj 17:06
THIRTEEN [13]: takie coś jest prościej obliczyć
12 maj 17:07
olkaq: Ale to wtedy inaczej wychodzi
12 maj 17:13