Pierwiastek sześcienny z liczby zespolonej
Global: Witam! Proszę o pomoc, bo drugi dzień zjadam na tym zęby..
mam 3√2+2i
Wyliczam więc:
z=2+2i
|z|=√4+4=√8=2√2
cosφ = 22√2 = √22
sinφ = 22√2 = √22
Oba są dodatnie, więc ćwiartka Isza, z tego wynika:
φ = α0 = π4
Pierwiastki:
w0=3√√8(cos π12+ isin π12)
w0=√2(cos π12+ isin π12)
I co z tym dalej, jak przestawić cos i isin π12?
Kombinuję wzorami redukcyjnymi, ale nic sensownego nie wychodzi...
12 maj 15:23
ZKS:
| | x | | cos(x) + 1 | |
cos2( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | √cos(x) + 1 | |
cos( |
| ) = ± |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | x | | √−cos(x) + 1 | |
sin( |
| ) = ± |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | π | |
Teraz wstaw w miejsce x = |
| i oblicz ile wynosi odpowiednio |
| | 6 | |
12 maj 15:39
Trivial:
Można też znanym wzorem tasiemcowym:
| | 1 | |
√z = √a+ib = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
z = 2+2i, |z| =
√4+4 = 2
√2
| | 1 | |
√2+2i = ± |
| (√2+2√2 + i√−2+2√2) = ±(√1+√2 + i√−1+√2) |
| | √2 | |
12 maj 15:46
Janek191:
i jeszcze trzeba obliczyć w
1 i w
2
12 maj 15:49
Trivial:
Ah! Wcześniej nie zauważyłem, że chodzi o pierwiastek stopnia trzeciego.
12 maj 15:59
Global: ZKS:
Dzięki, wychodzi mi cos(π12)=√√3/2+1*√22
Wolfram wyliczył, że to jest równe u{ 1+√3 } { 2√2 } chociaż za bardzo nie wiem jak to
wyliczył...?
Dla sinus wychodzi podobnie, tylko z liczbą i.
Trivial: dzięki, pierwszy raz widzę ten wzór na oczy, jest to trochę skomplikowane..
12 maj 16:11
Global: Janek:
jak to otrzymałeś?
12 maj 16:15
Janek191:
Te dane są w tablicach: Można je obliczyć z wzoru
| 1 | |
| = sin ( 2*15o) = 2*sin 15o*cos 15o |
| 2 | |
| 1 | |
| = sin 15o *√ 1 − sin2 15o |
| 4 | |
sin 15
o = x ; 0 < x < 1
1 = 4 x*
√ 1 − x2 ; podnosimy do kwadratu
1 = 16 x
2 *( 1 − x
2) = 16 x
2 − 16 x
4
16 x
4 − 16 x
2 + 1 = 0
Δ = 256 − 4*16*1 = 192 = 64 *3
√Δ = 8
√3
| | 16 − 8√3 | | 2 − √3 | | 2 + √3 | |
x2 = |
| = |
| ∨ x2 = |
| |
| | 32 | | 4 | | 4 | |
zatem
| | √ 2 − √3 | | √2 + √3 | |
x = |
| ∨ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x ≈ 0,26 < 0,5 = sin 30
o ∨ x ≈ 0,96 > sin 60
o
zatem
| | √ 2 − √3 | | 2 √ 2 − √3 | | √8 − 4√3 | |
sin 15o = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √ ( √6 − √2)2 | | √6 − √2 | |
= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
12 maj 17:20
12 maj 17:29
jikA:
| √√3/2 + 1 | | √√3 + 2 | | √6 + √2 | |
| = |
| = |
| |
| √2 | | 2 | | 4 | |
| | √6 | | √6 | | √2 | | √2 | |
Ponieważ √3 + 2 = ( |
| )2 + 2 * |
| * |
| + ( |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 maj 17:36
Global: Dzięki wielkie wam wszystkim za pomoc i poświęcony czas! Teraz będę wiedział
12 maj 18:53