Metoda Gaussa
emila: Mam problem z takim układem Gaussa:
1 1 2 | 4
1 1 −1| 1
2 2 1 | 5
Nawet nie mogę ruszyć, bo jakkolwiek się nie spróbuje wyzerować drugiego rzędu, to pojawia się
0 nad ,,schodkiem''. Pomoże ktoś to rozwiązać?
12 maj 15:04
Trivial: Zaraz wpiszę w program i zobaczymy co wyjdzie.
12 maj 15:06
Trivial:
1 1 2 4
1 1 −1 1
2 2 1 5
w2 := w2 − (1)*w1
w3 := w3 − (2)*w1
1 1 2 4
0 0 −3 −3
0 0 −3 −3
Kolumna 2 oznaczona jako wolna
w2 := w2/(−3)
1 1 2 4
0 0 1 1
0 0 −3 −3
w1 := w1 − (2)*w2
w3 := w3 − (−3)*w2
1 1 0 2
0 0 1 1
0 0 0 0
12 maj 15:09
emila: dzięki, ale wciąż nie rozumiem, o co tu chodzi.
Co to znaczy, ze druga kolumna jest oznaczona jako wolna?
I dlaczego pod koniec robi się obliczenia jeszcze na w1?
12 maj 15:18
Trivial:
Ta metoda eliminacji eliminuje w dół i w górę jednocześnie próbując doprowadzić do postaci
rref.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_schodkowa
http://en.wikipedia.org/wiki/Row_echelon_form
Dla "dobrej" macierzy dostalibyśmy macierz jednostkową. Dla tej macierzy istnieje
rozwiązanie tylko dla pewnych wektorów b. Dla wektora b = (4 1 5)
T mamy rozwiązanie!
Odczytujemy układ równań:
x
1 + x
2 = 2
x
3 = 1
0 = 0
'Kolumna 2 oznaczona jako wolna' ≡ przyjmujemy x
2 jako parametr.
Oznaczmy: x
2 = c. Mamy:
x
1 + c = 2 → x
1 = 2 − c
x
2 = c
x
3 = 1
Zatem rozwiązaniem jest
(x
1 x
2 x
3) = (2−c c 1) = (2 0 1) + c*(−1 1 0)
dla dowolnego c.
12 maj 15:28
emila: jakkolwiek się nie zacznie tego przykładu, to wychodzi tak, że na jednym ,,schodku'' jest zero,
a tak nie moze byc.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09f48ea407c922ae.html
Nie rozumiem tego, co pan napisał od momentu ,,kolumna 2 oznaczona jako wolna''
Może ktoś jeszcze wyjaśnić?
12 maj 15:29
emila: ok, rozumiem już
12 maj 15:30
emila: czyli w takich przypadkach, tam gdzie wyjdzie 0 na ,,schodku'', to bierze się te niewiadoma
jako parametr, tak?
12 maj 15:36
Trivial:
Tak. Próbujemy eliminować dalej. Jeśli na spodzie wyjdą same zera, to znaczy że istnieje
rozwiązanie. Jeśli wyszłoby zamiast tego np.:
1 1 0 2
0 0 1 1
0 0 0 5
Oznaczałoby to, że rozwiązanie nie istnieje.
12 maj 15:38
emila: Ok, ale teraz mam problem z kolejnym przykladem:
3 −2 −5 3
1 3 −11 1
Zamieniłam miejscami wiersze i do od w2 odjęłam 3w1
wychodzi potem:
1 4 −11 |1
0 −14 28 |0
czyli niby układ sprzeczny, a w rozwiązaniu są jakieś konkretne wyniki. Pomoże pan?
12 maj 15:47
emila: ,,i od w2 odjęłam 3w1'' tak mialo byc
12 maj 15:47
emila: a nie, chwila, mój błąd
12 maj 15:49
emila: jest ok

przepraszam
12 maj 15:49
emila: haha, jaka ja głupia
12 maj 15:51
Trivial:
12 maj 16:01