Zimą kurtki puchowe w sklepach Alex i Bolex
kamczatka: Zimą kurtki puchowe w sklepach Alex i Bolex miały tę samą cenę . Wiosną oba sklepy dokonały
obniżki cen. W sklepie Alex cenę kurtek najpierw obniżono o 20% , a po pewnym czasie jeszcze o
15%. W sklepie Bolex kurtki staniały o razu o 35%.
A) uzasadnij , że po obniżkach kurtki puchowe były tańsze w sklepie Bolex .
Alex:
1 obniżka:
x−0,2x=0,8x
2 obniżka:
0,8x−0,15x*0,8x=0,68x
Tylko nie rozumiem czemu w 2 obniżce trzeba jeszcze mnożyć *0,8 ?, dlatego że po 1 obniżce tyle
cena procentowa wynosiła ?
I jeśli by było trzeba jeszcze obliczyć 3 obniżkę o np.10% to by wyglądała tak:
0,68x−0,10x*0,68x=0,612x ?
12 maj 14:59
Bogdan:
W sklepie Alex: 0,8 * 0,85 = 0,68, obniżka o 32%, czyli niższa niż w Bolex
12 maj 15:20
kamczatka: wiem ale mi chodziło czemu w 2 obniżce jest *0,8x
12 maj 15:22