pole
slawomir: Dzien dobry!
Czy zechciałby ktos policzyc pole :
y = sinx, y = cosx, dla x∊(π/4 , 5π/5)
ja policzyłem i wychodzi mi 3√2 , natomiast w odpowiedziach mam 2√x i niewiem czy to ja
robie zle, czy oni...
Pozdrawiam!
12 maj 13:24
12 maj 13:30
slawomir: przepraszam mialo byc 5π/4
12 maj 13:54
Bogdan:
| | π | | 5π | |
A = ( |
| , 0), B = |
| , 0), y = sinx (niebieska linia), y = cosx (zielona linia) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | 5π | | 5π | | √2 | |
sin |
| = cos |
| = |
| , sin |
| = cos |
| = − |
| , |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Pole P = .... = [−cosx − sinx]
(π/4)(5π/4) =
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 maj 14:23