Dowod
eZ: Odnosnie zadania dowodowego z matury 2012 −
https://matematykaszkolna.pl/strona/3402.html
Czy taki dowod jest wystarczajacy i zapewnilby maksymalna liczbe punktow?
(a+b)
3 = a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
(a+b)
3 = a
3+b
3+3a
2b+3ab
2
a
3+b
3 = (a+b)
3−3a
2b−3ab
2
(a+b)
3−3a
2b−3ab
2 ≥ a
2b+ab
2
a
3+3a
2b+3ab
2+b
3−3a
2b−3ab
2 ≥ a
2b+ab
2
a
3+b
3 ≥ a
2b+ab
2
c.n.u
12 maj 13:11
Use: a jak to uzasadnisz bo ja tutaj nie widze zadnej oczywistosci ...
12 maj 13:18
eZ: Zdaje sie, ze musze bazowac TYLKO na tym, ze a+b≥0, tak? A tutaj rzeczywiscie nic na to nie
wskazuje.
12 maj 13:19
tn: a2(a−b) +b2(b−a) >= 0
a2(a−b) − b2(a−b) >=0
(a−b)2(a+b) >= 0
ckd.
12 maj 17:06