rozwiąż równanie wykładnicze
franek: 51+x − 51−x = 24
12 maj 12:37
Kaja: 5*5x−5*5−x=24
5*5x−5*(15x)=24
t=5x, t>0
5t−5*1t=24
5t2−5=24t
5t2−24t−5=0
Δ=676
√Δ=26
t1=−15 t2=5
sprzeczność 5x=5
x=1
12 maj 12:42
Bogdan:
tak samo, ale bez t: 5
x > 0 dla x∊R
| | 5 | |
5*5x − |
| = 24 /*5x ⇒ 5*52x − 24*5x − 5 = 0, Δ = 576 |
| | 5x | |
| | 24 − 26 | | 24 + 26 | |
5x = |
| < 0 sprzeczność lub 5x = |
| = 51 ⇒ x = 1 |
| | 10 | | 10 | |
12 maj 13:10
Kaja: Według mnie lepiej zrobić podstawienie. Deltę liczymy przy rozwiązywaniu równania kwadratowego,
a bez podstawienia to nie jest równanie kwadratowe.
12 maj 17:00