Oblicz granicę ciągu
Hans: Oblicz granicę ciągu
Doszedłem do takiej postaci
To jest ciąg rozbieżny do nieskończoności czy zbieżny ?
Bo nie wiem czy mam dzielić przez n czy n wyłączać przed nawias.
Pomóżcie
12 maj 12:18
ICSP: przecież to jest to samo
12 maj 12:21
Hans: w mej szkole chyba nie...
Jakby to był zbieżny to robie tak
a jak rozbieżny do nieskończonosći to robie tak
| | n2 | | | 1 | |
an= |
|
| ={ |
| * (−1)}= −∞ |
| | n3 | | | n | |
12 maj 12:27
ICSP: ale jak już dzielisz to musisz dzielić prze n w tej samej potędze !
Licznik podzieliłeś przez n2 a mianownik przez n3
Zawsze dzielisz przez najwyższą potęgę mianownika
12 maj 12:30
Hans: no ok masz racje więc który sposób ?
12 maj 12:40
ICSP: Jak poprawisz to drugi będzie ok
12 maj 12:45
Hans: czyli wyłączanie przed nawias n ? , w tym przypadku n3 ?
12 maj 12:47
ICSP: 
Z licznika wyciągasz największą
Z mianownika największą i dzielisz.
To działa na każdy taki przykład
12 maj 12:48
Hans: ok a co tam trzeba poprawić bo nie zbyt wiem ...
12 maj 12:51
ICSP: :(
Zapamiętaj sobie zasady :
1. Stopię licznika większy od stopnia mianownika granica ±
∞
2. Stopień licznika równy stopniowi mianownika grania jest liczbą różną od 0
3. Stopień licznika mniejszy od stopnia mianownika granica to 0
| | n2 + n + 1 | |
lim |
| = |
| | −n3 − 3n2 − n | |
12 maj 12:54
Hans: Dzięki, mogłeś tak od razu z tymi zasadami

Ale bardzo bardzo dziękuję to by wiele
wyjaśniało

Jeszcze raz DZIĘKI
12 maj 12:56