odleglosc punktu od prostej
mari: oblicz kolejno dlugosc odcinka AB, odległośc pr. C od pr. AB i pole trójkąta ABC
A(−1,1) B(3,−2) C(2,3)
dlugosc odcinka AB mam policzoną wynosi 5, równanie prostej wyszło mi y = 3/4x − 1/4
proszę o obliczenie d, czyli odelgłości punktu C od prostej AB, wynik to 3 i 2/5 ale nie mam
pojęcia jak do tego dojść, nie chce mi wyjść, proszę o pomoc:( proszę tez o sprawdzenie, czy
równanie prostej wyszło mi dobrze
12 maj 11:44
Kaja: źle masz wzór prostej.
12 maj 11:46
Kaja: powinno być y=−34x+14
12 maj 11:47
mari: o nienie, to mam tak, tylko zle napisałam tutaj w zadaniu, wiec jak oblizcyc d? znam wzór ale
wynik nie chce wyjsc
12 maj 11:50
Kaja: odległość punktu C od tej prostej możesz policzyć albo ze wzoru
albo możesz napisać równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez C, a następnie
wyznaczyć punkt przecięcia tych prostych (punkt D). Potem wystarczy policzyć odległość punktu
C od punktu D
12 maj 11:51
mari: policzyłam i wyszło mi −4, a ma być 3 i 2/5
12 maj 11:53
Kaja: zapisz swoje obliczenia. mnie wyszło 345
12 maj 11:53
Saizou : można też obliczyć pole ze wzoru z wierzchołkami (jest w tablicach maturalnych), następnie
| | lABl*h | |
policzyć długość docinak AB i zapisać PABC= |
| , gdzie h to wysokość opuszczona z |
| | 2 | |
wierzchołka C, czyli szukana odległość
12 maj 12:03