W pewnym małżeństwie dochody męża są o 80%
kamczatka: W pewnym małżeństwie dochody męża są o 80% wyższe od dochodów żony. Jaki procent dochodów w tym
małżeństwie stanowią dochody żony?
Rozwiązanie:
| z | | z | | 1 | |
| *100%= |
| *100*= |
| *100%=35,7% |
| m+z | | 1,8z+z | | 2,8 | |
| | z | |
mam pytanie skąd się wzięło |
| ? bo według mnie to : |
| | m+z | |
z−x
m+z=100%
czy inne proporcje trzeba ułożyć do tego 1ułamka bo potem wiem o co chodzi.
12 maj 11:27
Aga1.: z− dochody żony
m− dochody męża
m=z+80%z=180%z=1,8z
z+m− dochody małżonków
z+m=z+1,8z=2,8z
Możesz ułożyć proporcję
2,8z − 100%
z− x
−−−−−−−−−−
12 maj 11:45
Gustlik: Proponuję przyjąć dochód żony 100 zł (wprawdzie to megacienizna, nawet zasiłek dla bezrobotnych
jest wyższy, ale będzie sie łatwo liczyło):
100 zł − 100 % (żona)
x zł − 180 % (mąż)
Razem zarabiają 280 zł
Teraz druga proporcja:
280 zł − 100 %
100 zł − x%
13 maj 00:33
Bogdan:
| z | | z | | 100 | | 250 | |
| *100% = |
| *100% = |
| % = |
| % |
| m + z | | 1,8z + z | | 2,8 | | 7 | |
13 maj 00:46