Jutro mam z tego spr. Pomocy
Natalia:
1.Na boku BC trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt M taki, że BM=1/3MC. Wykaż ,że sinus
kąta CAM jest równy (3√39)/26.
2.W trójkącie ABC mamy dane |AC|=4, |BC|=|AB|−2 oraz kąt ACB=60. Oblicz sinusy kątów CAB i
ABC.
12 maj 10:36
Natalia: Da ktoś radę rozwiązać.
12 maj 11:09
Saizou :

w ΔACM
4x*sinα=3x*sinβ
4sinα=3sinβ
w ΔABM
| 4x | | x | |
| = |
| |
| sin(180−β) | | sin(60−α) | |
4x*sin(60−α)=x*sin(180−β)
4sin(60−α)=sin(180−β)
4sin(60−α)=sinβ
4sinα=3*4sin(60−α)
| | √3 | | 1 | |
sinα=3sin(60−α) sin(60−α)=sin60cosα−cos60sinα= |
| cosα− |
| sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
sinα=3( |
| cosα− |
| sinα) /*2 |
| | 2 | | 2 | |
2sinα=3
√3cosα−3sinα
5sinα=3
√3cosα
korzystając z jedynki trygonometrycznej
27sin
2α+25sin
2α=27
52sin
2α=27
| | 3√39 | |
sinα= |
| , bo α∊ I ćwl |
| | 26 | |
12 maj 11:44
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
sin60o = |
| cos60o = |
| |
| | 2 | | 2 | |
W trójkącie ABM z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | |
b2 = 16a2 + a2 − 2*4a*a* |
| = 13a2 ⇒ b = a√13 |
| | 2 | |
W trójkącie AMC z twierdzenia sinusów:
| 3a | | b | |
| = |
| stąd wyznacz sinα |
| sinα | | sin60o | |
12 maj 11:54
Saizou : | | √3 | |
Bogdanie masz chochlika  sin60 o= |
| |
| | 2 | |
12 maj 11:56
Bogdan:
| | √3 | |
Tak, dziękuję  sin60 o = |
| |
| | 2 | |
12 maj 12:01
12 maj 12:04
Saizou : a ja się tak namęczyłem
12 maj 12:07