pomocy... kompletnie nie wiem jak rozwiazac to zad.
Aga: Zysk pewnej firmy w tys. kształtuje sie wg funkcji f(x)=−2x2+3x+2 gdzie x to wielkość
produkcji w tonach.
Wykorzystując narzędzia pochodnej wyznacz wielkość zapewniajaca najwiekszy zysk. Jaki będZie
ten zysk?
12 maj 10:08
loitzl9006:
Największy zysk będzie wtedy, gdy f'(x)=0
Liczymy f'(x):
f'(x)=−4x+3
Rozw. f'(x)=0
−4x+3=0
4x=3
| | 3 | |
Jeżeli produkcja będzie równa |
| tony, to wtedy będzie największy zysk. |
| | 4 | |
A ile zysk będzie wynosił, to sobie oblicz f(3/4)=...
12 maj 10:12