wyznacz wzór funkcji f w postaci iloczynowej.
Madzik: Funkcje g(x)= √6+xx2+1 i f(x)= −12x2+bx+6 mają wspólne miejsce zerowe,
wyznacz wzór funkcji f w postaci iloczynowej. Nie wiem, czy będzie dobrze widać ten pierwszy
ułamek, na górze jest √6+x, a na dole x2+1. I nie wiem jak się za to zabrać, porównać czy
jak?
12 maj 00:41
Basia:
g(x) = 0 ⇔ √6+x=0 ⇔ 6+x = 0 ⇔ x= −6
i to jest jedyne miejsce zerowe tej funkcji
więc musi być miejscem zerowym f(x) czyli f(−6)=0
f(−6) = −12*36 − 6b + 6 = −6b −12
i masz
−6b−12=0
−6b = 12
b = −2
czyli
f(x) = −12x2−2x+6
postać iloczynowa nie powinna już być problemem
12 maj 00:47
Madzik: tak, dalej już dam sb radę, dziękuję za wytłumaczenie!
12 maj 00:53
Gorks: f(x) = 3 (x−1)2+12
26 kwi 09:28
janek191:
Jakie jest pytanie ?
26 kwi 09:43