Wyznacz wzór funkcji f, wiedząc że wierzchołkiem paraboli będącej wykresem jes
Madzik: Wyznacz wzór funkcji f, wiedząc że wierzchołkiem paraboli będącej wykresem jest punkt W(p,q),
jego współrzędne spełniają warunek q2+q+p=0. Zbiorem rozwiązań nierówności f(x)≤0 jest suma
przedziałów ( −∞;−3> U <−1;∞). Czyli można wyliczyć p, które wynosi −2, wzór przedstawia się
tak f(x)= a(x+3)(x+1) i jak teraz wyliczyć q, niby można podstawić,ale nie wiem jak z takimi
działaniami dalej postępować.
11 maj 23:45
Basia:
początek w porządku
f(x) = a(x+3)(x+1)
q
2+q − 2 = 0
(q−1)(q+2) = 0
q=1 lub q= −2
f(p) = q
1.
f(−2) = 1
a(−2+3)(−2+1) = 1
a = −1
i mamy
f(x) = −(x+3)(x+1) = −x
2−4x−3
2.
f(−2) = −2
a(−2+3)(−2+1) = −2
a = −2
i mamy
f(x) = −2(x+3)(x+1) = −2x
2 − 8x − 6
11 maj 23:52
Basia:
sorry pomyliłam się w (1)
a = 1
i mamy
f(x) = (x+3)(x+1) = x2+4x+3
i ten przypadek trzeba odrzucić, bo nie spełnia warunku o zb.rozw. nierówności
12 maj 00:01
Madzik: Czemu jest błąd, chyba pierwsza wersja jest poprawna

, a nie powinien być odrzucony ten 2
przypadek?
12 maj 00:10
Basia:
a masz rację; swój własny zapis potem źle przeczytałam
błąd jest w (2) a=2 i to należy poprawić i odrzucić
12 maj 00:13
Madzik: ale to chyba nie trzeba obliczać? nie można dać komentarz przy q=1 lub q= −2 że q≠−2 nie jest
spełnione, bo musi być ono dodatnie?
12 maj 00:18
Basia: jak najbardziej wystarczy
12 maj 00:20
Madzik: ok, dziękuję!
12 maj 00:22