Indukcja matematyczna
Robert: Wykaż,że dla każdej liczby naturalnej dodatniej prawdziwe są wzory:
13+23+33+...+n3=14n2(1+n)2=(1+2+3+...+n)2
11 maj 22:54
Basia: napiszę, ale trochę to potrwa
11 maj 23:06
Robert: 
bardzo dziekuję już z góry
11 maj 23:08
Basia: potrzebne dwa dowody
więc najpierw:
| | 1 | |
Tw1: 13+23+...+n3 = |
| n2(1+n)2 |
| | 4 | |
dowód:
krok 1
n = 1
L = 1
3 = 1
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *12(1+1)2 = |
| *1*4 = 1 |
| | 4 | | 4 | |
L = P
krok 2
| | 1 | |
Załind: 13+23+...+n3 = |
| n2(1+n)2 |
| | 4 | |
| | 1 | |
Tezaind: 13+23+...+n3+(n+1)3 = |
| (n+1)2(2+n)2 |
| | 4 | |
dowód
ind:
| | 1 | |
13+23+...+n3+(n+1)3 = |
| n2(n+1)2 + (n+1)3 = |
| | 4 | |
| | 1 | | n2+4n+4 | |
(n+1)2*[ |
| n2 + n+1 ] = (n+1)2* |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| | (n+2)2 | | 1 | |
(n+1)2* |
| = |
| (n+1)2(2+n)2 |
| | 4 | | 4 | |
c.b.d.u.
teraz wystarczy udowodnić
Tw2:
| | 1 | |
(1+2+...+n)2 = |
| n2(n+1)2 |
| | 4 | |
dowód:
tu nie jest potrzebny dowód indukcyjny (chociaż oczywiście można to także udowodnić
indukcyjnie)
z własności ciągu arytmetycznego mamy
| | 1+n | | 1 | |
(1+2+...+n)2 = [ |
| *n]2 = |
| n2(n+1)2 |
| | 2 | | 4 | |
c.b.d.u
11 maj 23:22
Natasza: Ogromne dzięki

w życiu bym tego nie zrobił...Jesteś wspaniała i genialna
11 maj 23:25