Jak to rozwiązać?
Maniek666: 2(x−9):3+5
11 maj 21:04
Basia: co rozwiązać ? nie ma tu nic do rozwiązania
11 maj 21:05
Maniek666: 2(x−9):3+5=x
zapomniałem o x. mea culpa
11 maj 21:06
Kaja: 2(x−9):3=x−5
2(x−9)=3(x−5)
2x−18=3x−15
x=−3
11 maj 21:07
Basia:
2(x−9) + 15 = 3x
dalej już chyba potrafisz ?
11 maj 21:08
Maniek666: 2x−18 +15=3x
2x−3=3x
−3=3x−2x
−3=x
Dzięki, jestes genialna
11 maj 21:13
natttt:

narysowany graniastosłup jest prawidłowy − oblicz długość odcinka x zaznaczony kąt ma 60 stopni
a czarna przekątna ma długość 9 .tylko prosze nie stosujcie funkcji trygonometrycznych bo tego
nie mieliśmy
11 maj 21:24
Basia: no przecież Kejt już Ci podobne zadanie rozwiązała
zastosuj tę samą metodę
11 maj 21:26
natttt: nie umię tego
11 maj 21:29
Kaja: powstały trójkąt jest połową trójkąta równobocznego o boku 9. zatem x to połowa boku tego
trójkąta, a zatem 4,5.
12 maj 11:25