matura
Use: Mam pytanie odnosnie tej nieszczesnej matury...
Zacząłem się włąsnie zastanawiac nad tym czy napisalem w zadaniach gdzie trzeba bylo liczyc
pole i objetosc odpowiednio ze pole trojkata P=84j
2 czy P=84. Chyba zapomnialem o napisaniu
ze sa to j
2 i teraz sie zastanaiwam ( bo i tak zjebalem tą mature ) czy za takie cos odejmą
mi punkty

? W objetosci tez chyba zapomnialem o j
3.
Znalazłem tylko taki komentarz jakiejs osoby ale top chyba nie do matury tylko ogólnie
"Mi się wydaje, że po matematycznemu, niezależnie od dziedziny, czy to analiza, czy geometria,
jest tak, że się nie pisze j
2, tylko samą liczbę. Konsekwentnie trzeba tego przestrzegać
też w trakcie obliczeń, żeby się nie pojawiały w środku j
2. A sam pomysł z używaniem w
ogóle tego symbolu, to chyba dzięki nauczycielowi i przy tym wprowadzający zamieszanie. Jeżeli
chodzi o zapis w fizyce, to radziłbym pisać jednostki w każdym wypadku, bo właśnie tu powinno
się kłaść nacisk na mnożenie i dzielenie jednostek."
Wiec jak myslicie strace jakies punkty za taki banał

? czy egzaminator bedzie wiedział że ja
wiem że to w J
2 powinno byc, jesli chodzi o wyniki to mam dobre oba czyli wynik na pole
trojkata jest poprawny oraz na objetosc ( tylko z wzoru na objetosc tez nie usunalem
niewymiernosci z mianownika ale tam mialem pierwiastek a pod pierwiastkiem dwie niewiadome a
oraz d, i jaksa z nimi suma ) ech... masakra
11 maj 20:55
Basia: moim zdaniem jeżeli nie ma wątpliwości w jakich jednostkach liczymy (albo ich w ogóle nie ma)
spokojnie można je pomijać, ale nie znam zaleceń CKE w tej materii
11 maj 21:19
Vizer: Nic Ci za to nie zrobią, na potwierdzenie gdy pisałem maturę też nie dawałem jednostek i
wszystko ładnie policzyli.
11 maj 21:26
Use: to kamień z serca
11 maj 21:27
Use: a ile Vizer miałeś %

( kamień z serca jeżeli tak

))
11 maj 21:28
Use: xd powatrzam sie
11 maj 21:28
Vizer: 98% miałem, jakoś się udało
11 maj 21:30
Use: 
gratki , wsumie też zrobilem wszystkie zadania jednak nie obylo sie w tym stresie bez byków
głupich byków
11 maj 21:31
Vizer: Dlatego napisałem że się udało, bo byłem dość pewny siebie, ale niestety głupie błędy zdarzają
się najlepszym (ja straciłem punkt na wyznaczaniu części wspólnej dwóch przedziałów) i
niektóre lepsze ode mnie osoby z matmy napisały gorzej niż ja, ma tu znaczenia dyspozycja
jednego dnia.
11 maj 21:34
tech: Nie martw się, u mnie w zadaniu z równaniem kwadratowym jak liczyłem Δ to 8−4=12
11 maj 21:34
Trivial: Cześć
Vizer.
11 maj 21:48
Vizer: No siemka
Trivial, kope lat

Jak tam po juwenaliach, byłeś na jakimś koncercie?
11 maj 23:11
Trivial: Nie miałem nastroju juwenaliowego.
11 maj 23:18
Vizer: No ja też w tym roku nie szalałem za bardzo, ot byłem raz na grupowym grillu, chciałem iść na
Mozila, ale nie było już biletów, choć dowiedziałem się że nie było warto. Jak na studiach,
przygotowujesz się już chyba do inżynierki, nie?
11 maj 23:22
Trivial:
Na razie jeszcze nad tym nie myślałem, podejrzewam że taka inżynierka to ze 2 tygodnie zajmie,
nie więcej. Ale to jeszcze dużo czasu... A w ramach juwenaliów przedłużyłem sobie weekend
majowy.
11 maj 23:25
Dominik: Trivial, moge sie pochwalic, bo mnie kiedys zainspirowales rozwiazywaniem zadan z
prawdopodobienstwa w haskellu.

co prawda haskella nie znam, ale C jak najbardziej daje
rade. nie wiem czy nie przekombinowalem, ale zerknij.
http://ideone.com/VlNzwD
zadanie z tegorocznej matury. nalezy podac prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym, ze
przy czterokrotnym rzucie szescienna kostka iloczyn oczek wyrzuconych we wszystkich rzutach
wynosi 60. wynik wyliczony przez komputer zgadza sie z tym, ktory wyliczylem na maturze.
11 maj 23:31
Vizer: No ja w tym tygodniu też luz na uczelni. Od następnego zacznie się przedsesyjny szał zaliczeń

To zdolniacha, jak pracę inżynierską w 2 tygodnie klepniesz mając cały semestr

Choć jak to z
lenistwem bywa zostawi się ją na ostatni czas i co człowiek wszystko zrobi gdy mu się terminy
kończą

A myślałeś co dalej? Specjalizację będziesz robił na swoim kierunku, czy będziesz
próbował gdzie indziej swoich sił?
11 maj 23:32
Vizer: Dominik to teraz zrób dla n kostek i iloczynie podanym przez użytkownika by program był
bardziej interaktywny
11 maj 23:34
Dominik: no to tutaj najlepszym rozwiazaniem raczej nie byloby zagniezdzanie n petli for w sobie.

ale
z mila checia sie czyms takim zajme; zamierzam odpoczac ze 2 tygodnie i siadam w wakacje do
algorytmow.
11 maj 23:35
Trivial:
Dominik, gratulacje.

To może w ramach ćwiczeń napisz program, który sprawdzi to dla
dowolnej liczby rzutów.
Vizer, i tak zostanie mi wszystko na ostatnią chwilę... Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłem
żadnego projektu sporo przed czasem. Na wakacje muszę odbyć praktyki. Poskładałem CV do kilku
firm, napisałem jakieś tam testy. Jedna firma była już zainteresowana, ale nie zgodziła się ze
względu na to że muszę mieć dwa tygodnie wolnego w środku lipca. Z pozostałych na razie brak
odzewu, ale mam nadzieję, że gdzieś tam mnie przyjmą. Jeśli nigdzie się nie dostanę pozostają
praktyki na wydziale.
Co dalej... Patrzyłem co się robi na magisterce i mimo, że przedmioty nie są już tak nieciekawe
jak kiedyś (doszły specjalizacje, niektóre całkiem interesujące), to nie wiem czy w ogóle
jeszcze mam chęci użerać się z kursami, które w ogóle nie przypadają mi do gustu (albo z ich
prowadzącymi).
11 maj 23:42
Trivial: Widzę, że już
Vizer mnie wyprzedził z propozycją.
11 maj 23:42
Use: @Trivial a co studiujesz

i gdzie ?
11 maj 23:44
Trivial:
Dominik, twój pomysł z zagnieżdżaniem n pętli for w sobie mnie zainspirował! Zaraz
wypróbuję!
11 maj 23:44
jikA:
Ejj oni już mają wakacje a ja muszę się męczyć jeszcze.
Trivial Ciebie to na praktyki
będą chcieli wszędzie.
11 maj 23:45
jikA:
Jak dobrze pamiętam to informatykę na AGH.
11 maj 23:47
Trivial: jikA, dobrze pamiętasz.

I jeśli chodzi o mnie to ja żadnych wakacji jeszcze nie mam...
11 maj 23:47
Use: Trivial a powiedz mi jak tam na AGH−u z matematyką stosowaną tam wlasnie sie wybieram ale nie
wiem czy sie dostane ( a 80 zeta nie chce wyjebac w bloto za rekrutacje )
11 maj 23:49
Use: nie wiesz moze z jakimi maturami tam klienci sie dostają
11 maj 23:49
11 maj 23:52
jikA:
To widać mam pamięć nawet w krytycznych momentach.

Ale to dlatego że Ty i
Vizer macie
naprawdę głowę chociaż
Trivial o rok starszy.
11 maj 23:53
Use: Wiem trivial znam strony agh , chodzi mi raczej o to czy znasz kogos z mat. stosowanej i wiesza
jakie mniej wiecej mieli matury ( bo z progow wynika ze ponad 70 % , ja nie wiem niestety jak
innym ta matura podeszla bo ja zrobilem straszne bledy i strace troche pkt

ale mysle ze
ponad 70% powinienem miec , mam nadzieje
11 maj 23:59
Vizer: No ja też nie zrobiłem nigdy projektu długo przed terminem, chyba niegdy nie nauczę się tej
sztuki

A no tak teraz masz rok bez wakacji, bo praktyki są, to mam nadzieję że znajdziesz jakieś fajne
i dajace doświadczenie. A wiesz może jak to jest z dostaniem się na wybraną specjalizację? Bo
słyszałem, że jest liczona średnia ocen, ale nie wiem czy z ostatniego roku I stopnia, czy z
całości studiów, i plus do tego egzamin. Interesowałeś się tym może już?
jikA ja to do
Triviala z matmy to się nie mam nawet co porównywać
12 maj 00:02
Trivial:
Z matematyki stosowanej nie znam nikogo, ale te progi są całkiem miarodajne i możesz spokojnie
zakładać, że próg w tym roku będzie podobny.
12 maj 00:02
Trivial: Vizer, szczerze mówiąc to jeszcze nie bardzo patrzyłem na cały ten proces rekrutacyjny,
ale mam wrażenie, że problemu z tym nie będzie.
12 maj 00:04
Trivial: A Ty coś planowałeś? Jakąś konkretną specjalizację?
12 maj 00:06
Vizer: No bo ja o oceny jakoś wybitnie nie dbam, uczę się powiedzmy na tyle ile trzeba
12 maj 00:06
Vizer: Jeszcze nie myślałem, ale zastanawiam się coś w kierunku sztucznej inteligencji, może grafiki.
12 maj 00:08
jikA:
W tym roku akurat na forum nie widziałem osób pokroju
Godzio Trivial ICSP Vizer czy
rumpka jedynie jeszcze
Dominik w
miarę przybliżał się poziomem a tak to nikogo więcej nie widziałem.
Pamiętam jak kiedyś zadanie zrobiłem a
Trivial w 3 linijkach i koniec zadania.
12 maj 00:10
Godzio:
Jak to

Prawie codziennie jestem

Co prawda dużo zadań nie robię bo mam ful swojej roboty,
ale bywam dosyć często
12 maj 00:14
Trivial: I jeszcze jest zielona
Basia.
12 maj 00:15
Vizer: Ekhm, chyba chodziło że nie widziała osób
pokroju takiego jak wymienione (nie wiem co
robię tam ja, ale dobra

)
12 maj 00:16
Vizer: I wiele innych osób, które wymienianie mija się z celem
12 maj 00:17
Godzio: aa

chyba że
12 maj 00:17
Trivial: jikA, a jakież zadanie to było?
12 maj 00:18
jikA:
Chodziło mi że 2 − 3 lata temu pisane były matury i wy byliście i dzięki wam można było
się dużo więcej nauczyć niż z książek.
Vizer wie o co mi chodzi.
12 maj 00:20
Use: mam problem, pomozecie ?>>>
12 maj 00:22
jikA:
Ojj nie pamiętam dokładnie ale coś chodziło o wzory Viete'a a Ty nie korzystałeś tak jak to
przeważnie chodzi tylko zrobiłeś po swojemu i 1 minutka i zrobione zadanie.

Powiem
że już dawno to trochę było coś że pierwiastki spełniają warunek x
1 = x
23 czy coś podobnego.
Przepraszam że nie zgrabnie piszę po "PÓLSKU" ale późna dla mnie pora.
12 maj 00:24
Use: Niech p i q będą takimi liczbami naturalnymi że :
| p | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =1− |
| + |
| − |
| +...− |
| + |
| |
| q | | 2 | | 3 | | 4 | | 1318 | | 1319 | |
Udowodnij że liczba p jest podzielna przez 1979. Jakis pomysl
12 maj 00:26
Vizer: A to wtedy sam się przygotowywałem do matury, to faktycznie trochę zadanek rozwiązywałem,
ostatnimi czasy zaglądam tu z różną częstością, np. teraz z okazji matur, ale to forum to dla
mnie jak nałóg, zawsze będę wracał dopóki istnieje (oby do końca świata i jeden dzień dłużej,
jak mawia klasyk

).
@
jikA cieszę się, że mogłem w jakikolwiek sposób komuś pomóc, to miłe
12 maj 00:26
Use: wiecie może jak to ugryść

>>
12 maj 00:31
jikA:
Nawet nie wiesz jak pomagaliście i za to dla was wielkie dzięki to było lepsze niż
jakiekolwiek książki czy zbiory zadań. Pamiętam jak dzisiaj kiedyś piszę do
Godzio umiesz
to zadanie a on w parę sekund odpowiada a to trzeba tak i tak.
12 maj 00:33
Use: nikt nie ma pomyslu

? e to spadam dobranoc
12 maj 00:39
Trivial:
jikA, kiedyś pisałem posty praktycznie codziennie, teraz już nie mam tyle czasu.
12 maj 00:41
Trivial: Ale chyba i tak za dużo czasu przesiaduję na forum.

No cóż − jak się ma akurat 3 tygodniową
przerwę to tak bywa.
12 maj 00:45
jikA:
Wiem sam to nawet odczuwam
Trivial wytrzymałość to ćwiczenia to projekt to laboratorium po
2 godziny i to z jednego przedmiotu a dochodzi jeszcze reszta innych. Ale dziękuję że
byliście w najodpowiedniejszym czasie kiedy to mogłem się uczyć i brać przykład z was.
12 maj 00:47
jikA:
Oczywiście nie zapominając o Bogdan Eta czyli teraz Klara Jack Gustlik
i wszystkich których zapomniał mój umysł sobie przypomnieć.
12 maj 00:55
jikA:
I Basia jeszcze mi się przypomniało przed spankiem.
Dobranoc.
12 maj 00:56
Trivial: Dobranoc.
12 maj 00:57