matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
amciaa:
pochodne
√
x
−1
a) y=
√
x
+1
x
4
−x
b) y=
√
2
2x
c) y=
1−cosx
1−sinx
d) y=
cosx
1
e) y=cosx−
cos3x
3
1
1
f) y=
+
cos
2
x
sin
2
x
11 maj 19:30
123:
np. f) y = (cos2x)
−1
+ (sin2x)
−1
y' = −(cos2x)
−2
*(−sin2x)*2 − (sin2x)
−2
*cos2x*2 y' = 2sin2x(cos2x)
−2
− 2cos2x(sin2x)
−2
lub inaczej...
2sin2x
2cos2x
y' =
−
(cos2x)
2
(sin2x)
2
11 maj 20:02
asdf:
e)
1
1
cosx −
cos3x = −sinx −
(−sin3x*3) = −sinx + sin3x
3
3
11 maj 20:13