Wielomian rozloz na czynniki pierwsze
luki: Wielomian w(x)=(x+1)3+2{2} rozloz na czynniki stopia co najwyzej drugiego i podaj jego
pierwiastki
11 maj 19:27
Saizou : tam ma być W(x)=(x+1)
3+2
√2
11 maj 19:30
luki: tak tylko nie wiem czemu mi pierwiastkow nie robi przepraszam
11 maj 19:30
Saizou : prze {} musi być p
11 maj 19:31
luki: aaa ok bd wiedzial pomogl bys mi przy tym zadaniu? bo doszedlem do tego ze zastosowalem wzor
skroconego mnozenia na sume szescianow wychodzi mi
x3+3x2+3x+1+2√2 i dalej nie wiem co zrobic? mam zastosowac twierdzenie o pierwiastach
wymiernych? czy co prosze o wskazowke
11 maj 19:34
Saizou : 0=(x+1)3+2√2
−2√2=(x+1)3
3√−2√2=x+1
3√−2√2−1=x
11 maj 19:34
Saizou : na jak widać tw. o pierwiastkach wymiernych zdało by się na nic
11 maj 19:35
luki: aha no dobra czyli teraz wyliczyles pierwiastek a jak doprowadadzic do stopnia co najwyzej
drugiego? nie wpadlem ze tak prosto mozna wyliczyc pierwiastek
11 maj 19:37
Saizou : 2√2=2*21/2=23/2=(21/2)3 i teraz wzór a3+b3
11 maj 19:43
Saizou : a ten pierwiastek
x=3√−2√2−1=3√−23/2−1=(−23/2)1/3−1=−21/2−1=−√2−1
11 maj 19:48
luki: co oznacza 3/2 przy tym pierwiastku?
11 maj 19:52
Saizou : do potęgi 3/2
11 maj 19:53
luki: ok wiem juz wszystko dzieki wielkie
11 maj 19:58