f=30
y= −3x
1f = 1x + 1y
130 = 1x + u{1}[−3x}
130 = 1+1x−3x
130 = 2−2x
−2x=60 // : (−2)
x = − 30
jeżeli nie to niech ktoś poprawi
| 1 | 2 | 3 | ||||
mianownika np | + | to sie nie rowna | tylko wspolny mianpwnik dla 2 i 3 to | |||
| 2 | 3 | 5 |
| 3 | 2 | 5 | ||||
bedzie 6 a wiec | + | = | ||||
| 6 | 6 | 6 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | + | wspolny mianownik −3x2 | |||
| 30 | x | −3x |
| 1 | −3x+x | ||
= | |||
| 30 | −3x2 |
| 1 | −2x | ||
= | minusy mozez skrocic bo 2 dadza plus | ||
| 30 | −3x2 |
| 1 | 2 | ||
= | |||
| 30 | 3x |