11 maj 18:20
borowiec:

cos2x ≠ 0 i sinx ∊ <−1, 1>
| | 1 | | 1 | |
−2(sinx − |
| ) * (−2)(sin2x − |
| ) > 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | |
4(sinx − |
| )(sinx − |
| )(sinx + |
| ) > 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | | √2 | |
A = (− |
| ), B = (− |
| ), C = ( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sinx ∊ (A, B) ∪ (C, 1)
Dalej trzeba wyznaczyć x
11 maj 18:32
xyz: a czy nie mogłabym pomnożyć przez mianownik?
czyli cos2x=1−2sin2x
11 maj 19:04
Saizou : a wiesz jaki znak ma mianownik? , bo przy dzieleniu przez ujemną liczbę zmieniasz znak
nierówności
sin2x+cos2x=1
cos2x=1−sin2x
cos2x=cos2x−sin2x=1−sin2x−sin2x=1−2sin2x
11 maj 19:16
xyz: aaaaaa no tak!

dziękuję
11 maj 19:24