matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc całka
całka:
jak obliczyc taka całke ∫U{1}{e
{2x0−1}
11 maj 17:42
całka:
1
e
2x
−1
11 maj 17:43
Nienor:
e
2x
=z 2e
2x
dx=dz 2zdx=dz
dz
dx=
2z
1
dz
1
dz
1
−1
1
∫
=
∫
=
∫(
+
)dz
z−1
2z
2
z(z−1)
2
z
z−1
−1
1
=
ln|z|+
ln|z−1|+C
2
2
11 maj 17:58