funkcje wielu zmiennych
Ana: Witam, czy mógłby mi ktoś rozwiązać takie zadanie (i wytłumaczyć, ponieważ nie byłam na
ostatnich zajęciach). I nie wiem, co się po kolei robi i dlaczego tak.
2. Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji g(x.y) = xy, w kwadracie o równaniu
x|+|y|=1
z góry dziękuję bardzo

|
Basia: Poczytaj sobie tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstremum
Rozdział 8 − Ekstrema warunkowe
Potem próbuj sama kolejno w czterech obszarach:
1.
x,y≥0
wtedy warunek ma postać x+y=1
2.
x<0, y≥0
warunek ma postać −x+y=1
3.
x,y<0
warunek ma postać −x−y=1
4.
x≥0, y<0
warunek ma postać x−y=1