matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
patryko:
⎧
a
4
=1
2
3
wyznacz wzór ogólny ciagu arytmetycznego,jeśli
⎨
⎩
a
1
1
=4
11 maj 17:14
ahs:
5
5
a
4
=
=a
1
+3r ⇒ a
1
=
−3r
3
3
a
1
1=4=a
1
+10r
5
4=
−3r+10r
3
5
4−
=7r ⇒ r=3
3
5
22
a
1
=
−3r=−
3
3
a
n
=a
1
+(n−1)*r
11 maj 18:09
borowiec:
5
4 −
3
1
r =
=
11 − 4
3
5
1
1
1
a
n
=
+
(n − 4) =
n +
3
3
3
3
11 maj 18:15
patryko:
dzieki
11 maj 18:17