Funkcje
ala: funkcje, wykaż, że funkcje f i g nie są równe:
f(x) = {1, jesli x≥2
{−1,jeśli x<2
g(x) = sgn(x−2)
Czy wystarczy jeśli napisze tylko, że mają inne dziedziny
11 maj 16:38
ala: czy mam to jakoś obliczyć?
11 maj 16:53
Janek191:
f(x) = 1, jeśli x ≥ 2
−1, jeśli x < 2
g(x) = sgn ( x − 2 ) = 1 , dla x − 2 > 0 czyli gdy x > 2
0 , dla x − 2 = 0 czyli, gdy x = 2
− 1 , dla x − 2 < 0 czyli, gdy x < 2
Zbiory wartości funkcji f i funkcji g :
ZWf = { − 1; 1}
ZWg = { − 1; 0 ; 1} są różne , więc funkcje nie są równe
================================================
11 maj 17:07
ala: dzięki
11 maj 17:48