Dziedzina funkcji
Patrycja: Wyznacz zbiór będący dziedziną naturalną funkcji:
| | x2+y2−4 | |
f(x,y)=ln |
| |
| | 9−x2−y2 | |
Mam założenia
1
0
9−x
2−y
2≠0
y
2≠9−x
2
y
2≠(3−x)(3+x)
y≠(3−x) v y≠(3+x)
2
0
(x
2+y
2−4)(9−x
2−y
2)>0
9x
2−x
4−x
2y
2+9y
2−x
2y
2−y
4−36+4x
2+4y
2>0
13x
2−x
4−2x
2y
2+13y
2−y
4−36>0
−(x
2+y
2)
2+13(x
2+y
2)−36>0
Czy to jest dobrze? I co dalej mam zrobić?
pigor: ...
| | x2+y2−4 | |
1) Dx,y : 9−x2−y2 ≠ 0 i |
| >0 / * (9−x2−y2)2 ⇔ |
| | 9−x2−y2 | |
⇔
x2+y2 ≠ 9 i (x
2+y
2−4) (9−x
2−y
2) > 0 ⇔
(*) (x,y)∊ R2 \ {(x,y): x2+y2=32} i (x
2+y
2−4 >0 i 9−x
2−y
2 >0) lub
(x
2+y
2−4<0 i 9−x
2−y
2<0) ⇒ (x
2+y
2>4 i x
2+y
2<9) lub (x
2+y
2<4 i x
2+y
2>9) ⇔
⇔ 2
2 < x
2+y
2 < 3
2 lub (x,y)∊∅ , wiec stąd i z
(*)
Dx,y= { (x,y)∊R2 : 22 < x2+y2 < 32 } − pierścień punktów między dwoma okręgami
(bez punktów na nich) o środkach w punkcie O=(0,0) i promieniach 2 i 3. ...