matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyc x
Dawid:
y =
√
2x − x
2
11 maj 15:11
borowiec:
y
2
= 2x − x
2
x
2
− 2x + y
2
= 0, Δ = 4 − 4y
2
,
√
Δ
= 2
√
1 − y
2
i 1 − y
2
≥ 0
2 − 2
√
1 − y
2
x =
= 1 −
√
1 − y
2
lub x = 1 +
√
1 − y
2
2
11 maj 15:53