Uwalnianie od niewymierności
THIRTEEN [13]: Jak uwolnić od niewymierności:
11 maj 14:35
THIRTEEN [13]: | | 6(√3 + √2 + 1) | |
pierwsze to chyba będzie: |
| |
| | 2√2 | |
11 maj 14:40
gerard: zastąp w pierwszym przykładzie w mianowniku liczby pod pierwiastkami jako "a" i pozniej pomnoz
licznik i mianownik przez a−1, a dalej juz zorientujesz się o co chodzi.
w drugim zauważ, że 1 podniesione do trzeciej potęgi to też jeden
11 maj 14:48
Janek191:
| 6 | | 6 | | √3 − ( √2 + 1) | |
| = |
| * |
| |
| √3 + √2 + 1 | | √3 + ( √2 + 1) | | √3 − ( √2 + 1) | |
=
| | 6 √3 − 6 √2 − 6 | |
= |
| = |
| | ( √3)2 − ( √2 + 1)2 | |
| | 6 √3 − 6 √2 − 6 | | 6*( √3 − √2 − 1) | |
= |
| = |
| = |
| | 3 − ( 2 + 2 √2 + 1) | | − 2 √2 | |
| | − 3 *( √3 − √2 − 1) | | √2 | | 3 | |
= |
| * |
| = − |
| *( √3 − √2 − 1)*√2 = |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
| | 3 | |
= − |
| *(√6 − 2 − √2) = −1,5 *( √6 − √2 − 2) |
| | 2 | |
11 maj 14:58
Krzysiek : W pierwszym skorzystaj z ewzoru a2−b2=(a+b)(a−b) i przyjmij jako a=√3 a b=√2+1
(a+b) juz masz teraz pomnoz licznik i mianownik wyrazenie przez √3−(√2+1)
co do drugiego to musisz skorzystac z ewzoru skroconego mnozenia
a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2) . Zauwaz ze juz (a+b) masz bo nasze a=3√3 a nasze b=1 wobec tego
do wzoru brakuje (a2−ab+b2) czyli unas ((3√3)2−3√3*1+12) wiec pomnoz licznik i
mianownik przez to wlasnie wyrazenie wtedy w mianowniku skorzystasz z e wzoru a3+b3 i
dostaniesz w mianowniku (3√3)3+13=3+1=4 bo (3√3)3=3√33=3 zgodnie z ewzorem
n√an=a
11 maj 15:06
Krzysiek : Dlugo pisalem i janek juz 1 przyklad CI zrobil
11 maj 15:07
THIRTEEN [13]: Czyli drugi to będzie 3√3((3√3)2 + 3√3 +1 )
11 maj 15:14
Nienor: | 2√2 | | 3√9−3√3+1 | | 2√2(3√9−3√3+1) | |
| * |
| = |
| = |
| 3√3+1 | | 3√9−3√3+1 | | 9+1 | |
11 maj 16:32
THIRTEEN [13]: No chyba Nie Nienor
11 maj 16:43
THIRTEEN [13]: mianownik: 3 + 1 a nie 9 +1
11 maj 16:44
Nienor: Racja, w ostatnim mianowinku jest: 4+1, a nie 9+1
11 maj 16:44
11 maj 16:45
THIRTEEN [13]:
11 maj 17:18