:)
czerwona. : W trójkącie ostrokątnym ABC tangens kąta przy wierzchołku c jest równy 2 √5 /5, a bok
przeciwległy temu kątowi ma długość 12.
b) w trójkącie ABC poprowadzono wysokości AE i BF które przecięły się w punkcie M. Wykaż, że
promień okręgu opisanego na trójkącie ABC jest równy promieniowi okręgu opisanego na trójkącie
ABM
11 maj 14:11
czerwona. : Ja też byłbym wdzięczny za rozwiązanie zadania bo nic nie ogarniam w tym przykładzie. :3
11 maj 14:15
ogipierogi: mogles choiciaz zmienic nick, albo napisac wprost ze podbijasz temat
11 maj 14:16
Kazik : Widzę, że kolega zdesperowany.

a co do punktu b
Kąt przy punkcie M wychodzi
sin\beta =sin(π −α)
A ze wzorów redukcyjnych wynika, że
sin(π − α)=sinα
sinβ =sinα
No to wiadomo, skoro "a" i sinx są takie same to i promienie okręgów będą takie same
11 maj 14:21
Kazik : ogipierogi ma to sens ? xd bo dawno takich zadań nie robiłem xd
11 maj 14:22